12 Ocak 2005 Sabah
Hıncal Uluç
Giritli diye bir mucize...
BEN.. Hıncal Uluç.. Çeşit çeşit karidesler yedim.. Çeşit çeşit kalamarlar, ahtapotlar.. Tava.. Izgara.. Parmaklarımla beraber.. Tam patlamışken, her biri ayrı çeşni, ayrı lezzet mezelerden, ana yemek geldi..
Balık.. Fener buğulama.. Bir tattım, artık ayıp olmasın diye.. Ve ayıp oldu.. Bir daldım ortada yatan koca tepsiye, görmemişler gibi..
Hıncal.. Deniz mahsulleri.. Dolu dolu.. Tıka basa.. Iksırınca, tıksırınca, patlayıncaya kadar..
Bu dünyanın sonu.. Hayır, dünyanın sonu değil, Haliç'in ortası.. Eski Cibali Tekel Fabrikası, yeni Kadir Has Üniversitesi'nin yanında, eski bir İstanbul evi, üç katlı Giritli olmuş..
Ben nereden duydum?.. Duymadım.. Galip zorla götürdü..
Galip can dost.. Kardeşim.. Peyzaj ustası.. Dünyanın en güzel taşları ondadır, bahçe düzenlerken.. Beni de hem de nasıl tanır.. Tutturdu "Giritli" diye.. Yahu deniz mahsulleri benden okyanuslar kadar uzaktır.. Bilir.. Niye ısrar eder.. Ben atlatıyorum, o teklif yeniliyor, yeniliyor.. Sonunda dilinden kurtulmak için "Sonunda ölüm yok ya" diyerek "Peki" dedim.. Gittim ve öldüm.. Zevkten, lezzetten..
Giritli laf ola bir isim değil.. Aile mübadele yıllarında taşınmış İstanbul'a.. Akdeniz'in en güzel yeşilleri, en güzel deniz yaratıklarının orda olması, bundan..
Haliç'e panoramik bakan salonlar.. Güzelliği sadeliğinde bir dekor.. Ve masanıza arka arkaya gelen lezzetler..
Benim gibi deniz ve balık düşmanı olsanız bile, Giritli'yi bir deneyin.. Müptelası olursunuz.. Öylesine..
9 Ocak 2005
Vatan - Pazar Vatan
Kim bu Giritli balıkçılar!
Lafa kafadan girelim efendim, buyurun: Otlar Ayvalık, İzmir, Kastamonu’dan; zeytin ve zeytinyağı Ayvalık, Girit, Rodos’tan; beyaz peynir Edirne’den, balıklar Beyoğlu Balık Pazarı’ndan, çiroz ve lakerda ustanın kendi mamulatı.
Malzemeden memnun kaldıysanız okumaya devam edin, bir de mönüye bakalım efendim:
Girit usulü peynir salatası, Girit usulü ahtapot ızgara, acı ekşi soslu yengeç pane, krepte tarhun soslu deniz ürünleri, asma yaprağında sardalya, iskorpit kavurma, bal sirkesinde marine edilmiş kalamar ızgara, mantarlı ve ıspanaklı dil balığı fletosu, anasonlu hardallı levrek fileto, enginarlı fener balığı kavurma, elmalı ve tarhun soslu kılıç ızgara, fındık ve safran soslu uskumru, yedi baharlı kalamar yahnisi...
Temenni ederim bu akşam da sizin de başınıza gelir. Afiyet olsun efendim.
20 Eylül 2003
Akşam - Cumartesi Eki
Cibali Sigara Fabrikası’na ait tütün borsasında artık Giritli Balık Lokantası var. Müdavimlerinin Bodrum Türkbükü ‘den tanıdığı mekanda Akdeniz mutfağından lezzetler yer alıyor.
Bir zamanlar Tekel’e ait sigara fabrikasının tütün borsası olarak kullandığı tarihi binada şimdi Akdeniz mutfağının lezzetli yemekleri sunuluyor. “Barba Giritli Balık Lokantası” adıyla kurulan tarihi binada yemek yemek özel bir zevk. Zira Haliç’in Kadir Has Üniversitesi yanında bulunan lokanta, Galata’dan Topkapı Sarayı’na kadar uzanan panoramik manzarası ile yemeğe ayrı keyif katıyor.
Müdavimlerinin Giritli Balık Lokantası’nın kurucusu Fenerbahçe Botanic Garden‘in sahibi Barış Alıcıoğlu.
Dört katlı 250 kişi kapasiteli yeni mekanın mönüsündeki Akdeniz mutfağından sentezlenmiş lezzetler, Greek müzik eşliğinde sunuluyor.
Barba balık lokantasının bir katı tamamen mutfağa ayrılmış, Barış Alıcıoğlu, temizliği ve tazeliğiyle gurur duydukları lezzetlerin nasıl hazırlandığını konukların da izleyebilmesi için mutfağı gönül rahatlığıyla sergilediklerini söylüyor.
Yemek ve mezelerde kullanılan malzemelerin çoğu şehir dışından ve kendi doğal ortamından getiriliyor. Otlar İzmir ve Ayvalık’tan, hakiki zeytinyağı Ayvalık ve Girit Adası’ndan, içi cevizle doldurulmuş kırma yeşil zeytin Rodos Adası’ndan, beyaz peynir Edirne’den...
Barış Alıcıoğlu deniz ürünlerini de günlük olarak balık pazarında yine kendi elleriyle seçiyor. ”Bizim için önemli olan taze ve lezzetli yemeleri uygun fiyata sunmak.”
Barba Giritli Lokantası’nda spesiyaller de çok çeşitli: Girit usulü peynir salatası, Girit usulü ahtapot ızgara, acı-ekşi soslu yengeç pane, tarhun soslu deniz ürünleri, asma yaprağında ızgara sardalya, iskorpit kavurma, bal sirkesinde marine edilmiş kalamar ızgara, mantarlı ıspanaklı dil balığı, anasonlu hardal, soslu levrek fleto, enginarlı fener balığı kavurma, elmalı ve tahun soslu kılıçbalığı ızgara, fındık ve safran soslu uskumru, yedi baharlı kalamar yahnisi ve içinde taze mevsim meyveleri, ceviz fıstık ve tarçın fırınlanmış tahin pekmez tatlısı...
Fiyatlara gelince... Bir kişilik hesap, balıkların da cinsine göre 30-45 milyon lira arasında değişiyor.
Eylül 2003
İstanbul Life
Cibali’de Giritli isminde bir balık lokantası açıldığını duyunca heyecanlandık. Bu Giritli, Türkbükü’nden bildiğimiz Giritli’miydi? Hemen öğrendik: Cibalikapı Balıkçısı’nda ilginç lezzetiyle ağız tadına düşkün isimleri ağırlayan Giritli, komşuculuk oynamaya karar vermişti.
Gidenler bilir, Cibalikapı Balıkçısı küçükçe biryerdir, rezervasyon yaptırmassanız işiniz zordur. Az ileride, eskiden Tekel Tütün Borsası olarak kullanılan binada açılan Giritli ise dört katlı, “yer bulamıyoruz ki” endişesine mahal bırakmayan bir mekan.
Uzun adıyla Giritli Balık Lokantası’na çok yakışan upuzun bir balkonu var. Sizin de kışa girmeden bu güzelliğin tadını çıkarmanızda fayda var çünkü Galata Kulesi’nden Topkapı Sarayı’na, Sarayburnu’ndan Haydarpaşa’ya manzaranın kucağında oturuyorsunuz.
Fazla dalmayın, masadakiler de manzarayı aratmıyor. Balık ve ot çeşitleri gerçekten zengin. Kolay bulunmayan cibes otu, kenger otu gibi çeşitler de var. Ve etbette börülce.
Önden denediklerimiz içinde en çarpıcı lezzetlerden biri Girit usulü peynir salatasıydı. Büyük salatanın da çok taze ve zengin olduğunu söylemeliyim. Sonra ahtapot salatası ile palamut fümenin de ikinci kez sipariş edecek kadar iyi olduğunu...
Esas vurucu tat, en sona saklanmış. Çoğu balıkçıda karşımıza çıkan fırınlanmış tahin helvası, burada iz bırakan tatlıya dönüşmüş. Tahin pekmeze bol elma ve bol tarçın ilave edilmiş. Mükemmeldi.
Son söz: Haliç’teki Girtili’ye akşam karanlığı basmadan gitmeniz avantajınıza olacaktır. O manzaraya karşı o tatlar, denemekte yarar var.
Eylül 2003 Gusto
Giritli usulü balık lezzeti
Galata kulesi’nden Topkapı Sarayı’na Sarayburnu'ndan Haydarpaşa’ya uzanan bir manzarada taze ve leziz deniz mahsulleri tatmaya ne dersiniz? Cibali’de eskiden Tekel’in Tütün Borsası olarak kullandığı bina artık Barba Giritli Balık Lokantası. Barba Giritli’yi özel kılan bir başka unsurda malzemenin çoğunun şehir, hatta yurt dışından özel olarak getiriliyor olması. Balıklar da günlük olarak Barış Alıcıoğlu tarafından Beyoğlu Balık Pazarından alınıyor. Barba Giritli’nin özel tatları şunlar; Girit usülü ahtopot ızgara, acı-ekşi soslu yengeç pane, elmalı ve tarhun soslu kılıç balığı ızgara, içinde taze mevsim meyvalarını, ceviz, fıstık, tarçın bulunan fırınlanmış tahin pekmez tatlısı da bulunuyor.
Eylül 2003 Elele
Lezzet Turu
Cibali Haliç’in yenilenmiş yüzünü Barba Giritli Balık Lokantas’nın birbirinden nefis mezeleri ve yemeklerini yaşayabilirsiniz. Kalite, lezzet ve tazeliği bir arada sunan mekan, Girit usulü ahtopot ızgara, ekşi soslu yengeç pane, enginarlı fener balığı kavurma ve kalamar yahnisi ile farklı adreslerin en yeni adresi.
alıntı
17 Eylül 2010 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder