HOHLUS
HOHLUS ( Hohlos tekil, Hohlus Çoğuldur)Sayın Gökoğlu’nun salyangoz tarifinin tercümesi:Malzemeler:1 kg. büyük salyangoz,1 dal yabani sarımsak (doğranmış) 1 büyük soğan (dilimlenmiş)Yarım bardak zeytinyağıYarım kilo fırında kızartılmış kiraz domatesi7 – 8 diş sarımsak 3 defne yaprağı1 dal taze kuşdili ( rozmari)1/3 bardak sek beyaz şarap1 bardak suTuz, karabiberBir atımlık sirke1 - Kirlerinin temizlenmesi için salyangozlar bir taşım kaynatılarak suları dökülür. Büyük bir tencereye zeytinyağı, doğranmış soğan, yabani sarımsak, defne yaprakları, kuşdili atılır ve 5 – 10 dakika orta ateşte sote edilir.2 – Salyangozlar, fırınlanmış kiraz domatesleri, sarımsak, şarap, su atılır ve kaynayınca tuz ve biber eklenir: Kapağı kapatılarak 30 – 40 dakika pişirilir.3 - Tuz ve biberi kontrol edilir. Bir miktar sirke eklenir, soğan ve domateslerin tadına bakılır ve ayarlanır.4 – kâselerin içerisinde kızarmış ekmek, rakı veya uzo ile meze olarak ikram edilir.Not: 1 - Daha önce tarafımdan ve başka arkadaşların yaptığı tariflerden oldukça farklı bir tarif olup bu hali ile hakikaten meze için daha uygun ve her halde daha güzeldir.Not:2 - Yabani sarımsak dağlarda doğal olarak yetişen, görünümü taze soğan, tadı ise hafif sarımsak tadında olan bir bitki olup bu gün artık İzmir pazarlarında bulunmaz oldu.Giritlice adı : ASKORDHALAKUS dur.Sayın Gökoğlu'ya teşekkürler ve saygılar sunarım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder