31 Mart 2010 Çarşamba

GİRİT TARİHİ...

Girit (Yunanca: Κρήτη, transliteration: Krētē modern çevirisi Kriti) Yunan adaları ve Akdeniz'in beşinci büyük adası 8.336 km ² en büyük (3.219 mil kare). Girit bir Yunanistan 13 Periferiler biridir ve gelen Girit Yunan bölgesi olarak aynı alanı kaplar 1.987 idari reform önce. [1] ekonomi ve Yunanistan kültürel mirasının bir kısmını oluşturan; süre kendi müzik ve lehçesi (gibi), Giritli Rumlar kendilerini tanımlamak kendi yerel kültürel özellikleri korur. Kandiye en büyük şehri ve Girit başkentidir.




Girit Minos uygarlığı (yaklaşık M.Ö. 2600-1454), eski Yunan uygarlığının merkezi olmuş. Ada olan popüler modern turistik yerler sağlayan önemli antik tarih, bir konumdur. Onlar Knossos ve Phaistos, Gortys, Venedik eski şehir ve Hanya, Resmo de Venedik kalesi ve Samarya Gorge liman klasik sitenin Minos siteleri içerir. Nikos Kazancakis Uluslararası Havaalanı sadece Kandiye dışında bulunmaktadır.



Yüzyıllardır, Girit onun İtalyan ismi Candia tarafından (anglicized: Candy), Heraklion ve ortaçağ adını, "Türk: Kandiye) Chandax (Yunanca: Χάνδαξ veya Χάνδακας," hendek biliniyordu. Klasik Latin yılında Girit ve Türk Girit de denilen



Adadaki ilk insan yerleşimleri, aceramic Neolitik, sığır, koyun, keçi, domuz ve köpek kullanılan kalma gibi tahıl ve baklagiller evcil; antik Knossos biri bu önemli Neolitik of sitesi (daha sonra) siteleri Girit oldu. [3] Girit, Avrupa'nın en eski uygarlık merkezi vardı; Minoan. Erken Girit tarihinin bu Kral Minos, Theseus, Minotaur, Daedalus ve İkarus gibi efsanelerle doludur sözlü Doğum Homeros gibi şairler üzerinden geçti. Girit Mithridates Savaşları, ilk olarak M.Ö. 71 yılında Romalı General Marcus Antonius Creticus tarafından bir saldırı kovucu ilgileniyordu. Yine de, bir vahşi üç yıllık kampanya yakında Quintus Caecilius Metellus altında takip, üç lejyon ve Girit ile donatılmış sonunda Roma tarafından M.Ö. 69 yılında, Metellus için başlığı "Creticus kazanç" fethedildi. Gortyn adanın başkenti yapıldı, ve Girit bir Roma eyaleti oldu, Sirenayka ile birlikte.



Girit Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası, ama daha sonra Müslümanlar tarafından İber Ebu Hafs önderliğinde yakalandı [4] olan adada korsanca emirlik kurdu. 960 Nicephorus Fokas yılında Bizans kontrol altında 1204, zaman Venedikliler eline Dördüncü Haçlı seferi sırasında düştü kadar kaldı ada, reconquered. Dört yüzyıl fazla süren Venedik kuralı, sırasında, bir Rönesans ada gibi sanat eserleri bu döneme kadar uzanan bolluğu anlaşılabilir sardı. Bu Girit Rönesans'ın en önemli temsilcilerinden ressam El Greco ve yazar Nicholas Kalliakis [5] (1645-1707) ve Vitsentzos Kornaros edildi.



Christian Venedikliler, Candia kentinin yönetimi altında en iyi Doğu Akdeniz şehri güçlendirilmiş olarak ün oldu. [6] Yahudi Ermeni Crete en büyük azınlık grubu yaşıyordu. [Değiştir] Yahudilerin 1492 yılında İspanya'dan kitle çıkarılma döneminde çekti. [7] 1627 yılında orada Candia, şehrin nüfusunun yaklaşık yüzde yedi şehirde 800 Yahudi vardı. [8] 1.574-77 yılında Girit Proveditor Genel Sindace ve Inquistor olarak Giacomo Foscarini egemenliği altında idi. Starr (1942) göre, Giacomo Foscarini üstünlüğü Yahudiler ve Rumlar için karanlık çağıdır. Onun yönetimi altında, sigara Katolikler hiç parası ile yüksek vergi ödemek zorunda kaldı. Bu uygulama zaman Osmanlılar 1669 yılında Girit adlı bir 21-sermaye, Candia yıl kuşatması sona erdi.



Osmanlı yönetimi sırasında, pek çok kilise ve manastır cami için dönüştürülmüştür. Ancak, özgürlükler ve haklar hala verilmiştir. Kilise katılım izin verildi. Hala birçok Hıristiyanlar İslam'ı. Şehir, yüksek duvar ve burç çevrili ve batıya doğru genişletilmiş ve güneye 17. yüzyıl tarafından. Kentin en zengin bölge Kuzeydoğu kadranda bütün elit bir araya vardı. Şehir Osmanlılar, ıssız kentin egemenliği altında başka bir isim almıştı. [6] kentsel politika, Osmanlı Candia uygulanan iki yönlü bir yaklaşım oldu. [6] İlk dini zenginlikleri oldu. Bu Osmanlı elit binası ve harap şehir rehabilite katkı yaptı. Diğer yöntem ve kentsel gelir kentsel özellikleri kapalı satarak nüfusu artırmak oldu. Molly Greene (2001) göre orada gayrimenkul işlemleri çok sayıda kayıtları Osmanlı döneminde edildi. Issız şehirde, azınlıkların mülkiyet satın alma eşit haklar aldı. Hıristiyanlar ve Yahudiler de satın almak ve emlak pazarında satmak başardık.

Adadaki Müslüman varlığının Arap işgali ile başlayan ancak Osmanlı tarafından fethi yapıştırılır oldu. En Girit Müslümanlar Girit Yunan konuştu dönüştürür Yunanca, yerel, ama adanın 19. yüzyılda onlar Türk olarak Hıristiyan nüfus ile izlenebilir geldi siyasi bağlamda. [9] Çağdaş tahminler değişebilir, ama adanın nüfusu olabilir olabilirdi Müslüman kadar% 45 Yunan Bağımsızlık Savaşı arifesinde, gör. [10] Birçok aralarında kripto edildi kim geri Hıristiyanlık sonraki yıllarda dönüştürülür Hıristiyanlar ise birçok huzursuzluk nedeniyle Girit kaçtı, Türkiye, Rodos, Suriye ve diğer yerlerde yerleşti. 1.900 olarak, nüfusunun% 11 Müslüman oldu. O 1924 yılında Yunanistan ve Türkiye arasında nüfus mübadelesine terk etmek zorunda kalan edildi.



Hıristiyanlar tarafından ayaklanmaları eden piskopos idam Osmanlı yetkilileri, çete lideri olarak defalarca kabul gelen şiddetli bir tepki ile karşılandı. [Kaynak belirtilmeli]. Girit Modern Yunan devletinin Londra Protokolü 1830, ve dışında bırakılan yakında Mısır'a Osmanlı padişah tarafından verdiğini oldu. Mısır egemenliğine kısa ve yaşadığı egemenlik Osmanlı İmparatorluğu'na Londra Konvansiyonu tarafından 3 Temmuz 1840 tarihinde iade edildi.



1833 ve 1897, çok daha fazla Hıristiyan ayaklanmalar arasında yer aldı ve 1898, Girit, karmaşık bir özerk Girit Devlet Osmanlı hükümranlığı altında da, yine uluslararası bir askeri güç tarafından garrisoned oldu, bir Yüksek Komiserliği (Armostis), Yunanistan tarafından seçilen [değiştir ile ]. Son olarak, Girit Yunanistan ile 1 Aralık 1913 tarihinde katıldı.



Dünya Savaşı sırasında, ada Girit ünlü Battle sahne nerede, Mayıs 1941'de, Alman paraşütçüler, hem yerel ve İngiliz Milletler Topluluğu gücü, General Sir Bernard Freyberg komutasındaki şiddetli direniş toplantı yaklaşık 7.000 sürekli kayıplar oldu. Sonuç olarak, Adolf Hitler'in daha büyük ölçekli hava operasyonları yasakladı.



Girit, 2005 yılında 650.000 nüfusu ile, bir içine Yunanistan bölünür 13 bölgelerinden biridir. , Kıbrıs () Doğu Akdeniz sonra Yunanistan'ın en büyük adası ve en büyük ikinci oluşturur. Adanın bir uzatılmış şekli vardır: en geniş yeri ise 60 km, doğu-batı ve onu kapsayan 260 km, ancak adanın belli noktalarında bu tür Ierapetra, burada sadece 12 km genişliğinde ulaştığı için bölgeye yakın olarak dardır. Girit, 1046 km'lik bir kıyı şeridi ile 8.336 km ² lik bir alanı kapsar; bu Denizi Girit, (Yunanca: Κρητικό Πέλαγος) broaches kuzeyinde; Libya Denizi (Yunanca: Λιβυκό Πέλαγος) güneyinde; batıda Myrtoan Deniz ve doğu Karpathion Deniz'e doğru. Bu Yunan anakara yaklaşık 160 km güneyinde yer alır.



Wiki: Crete 'den alıntıdır..(Çeviri ham hali iledir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder