Geleneksel müziğimizin öğretilmeye başlandığı Girit'te Yunanlı öğrencilere ud, kanun, ney, tanbur ve bağlama dersleri veren sanatçılarımızın öncülüğünde iki ülke arasında dostluk köprüleri atılmaya başlandı.
ŞAMİL KUCUR/İSTANBUL
Asırlarca Girit'in idaresine hakim olan Osmanlıların sanat ve musiki kültürü, adada silinmesi mümkün olmayan derin izler bırakmıştı. Girit'in Osmanlıdan koparılması ve Türk nüfusunun mübadele sonucunda Türkiye'ye göçetmesine rağmen adanın taşına, toprağına ve insanların ruhuna işlenmiş olan Osmanlı -Türk musıkisi sökülüp atılamamış. Son yıllarda Girit Adası'nda ney, tanbur, bağlama, ud ve kanun öğrenme arzusundaki Yunanlı gençlerin eğitim gördükleri bir okuldan nağmelerimiz tekrar ses vermeye başladı. Ross Dally adındaki ünlü bir müzikoloğun öncülüğünde Girit Adası'nda kurulan okul, tarihi bir binanın restorasyonu sonrasında hizmete girmiş. Geleneksel müziklerin öğretildiği okulda Yunanistan'ın değişik şehirlerinden gelen çok sayıda öğrenci, yılın belirli zamanlarında biraraya gelerek dersler alıyor. Yunan hükümeti tarafından desteklenen okuldaki öğrencilerin bir çoğu profesyonel piyano, gitar, flüt çalabilen bu öğrenciler konservatuar mezunu, bir bölümü de öğretim görevlisi. Okuldaki derslerde Klasik Türk Müziği, Tasavvuf müziği ve Halk müziği eserlerini meşk eden Yunanlı öğrenciler, iki ülke toplumları arasında kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesini gerektiğini dile getiriyorlar. Ders alan öğrenciler arasında en ilginç görüntüyü ise enstrüman çalmayı öğrenebilmek için Türk hocaların derslerine katılan Hristiyan rahipler oluşturuyor.
Türk hocalardan ders alıyorlar Girit Adası'ndaki okulda müziğimize aşık olan Yunanlı gençlere Türk musikisinin ünlü sanatkarları ud, ney, tanbur, kanun ve bağlama dersleri veriyor. Neyzen Ömer Erdoğdular, Girit'e gittiği andan itibaren kendisini dost bir insan topluluğunun karşılaması, neyi ve klasik musikimizi aşk derecesinde seven öğrencileri karşısında bulması onun da öğretme şevkini artırmış. Erdoğdular, okulda bulundukları süre içersinde zaman zaman duygusal anlara da şahit olmuş. Kendisinin de hocası olan ney üstadı Niyazi Sayın'ın ney taksimlerini dinleyen ve Onu kendilerine örnek alan gençleri görünce duygularına hakim olamayarak gözyaşlarını tutamamış.
Müzikle dostluk köprüsü Okulun ud hocası son dönemde yurtiçi ve yurtdışında ud'u en iyi temsil eden sanatçılardan Necati Çelik. Girit'teki okulda yıllardır ders veren Çelik, çok sayıdaki öğrencisine "Udu sevdirmek ve öğretmek benim için büyük bir zevk ve mutluluk" diyerek derslerine devam ediyor. Usta sanatçı Mehmet Erenler'i özellikle halk müziğinin klasik ve en zor eserlerine öğrencilerin ilgi göstermesi hayrete düşürmüş. Erenler, okulda verdiği derslerde saatlarce ara vermeden, bıkmadan usanmadan çalışan öğrencileri Türkiye'de müzik severlerin de dinlemelerini gertiğine inanıyor. Müzik ve sanatın politikanın önünde gittiğini ve yeni dostluk kapıları açtığını belirten Erenler, müziğin toplumlar arası iletişimdeki önemini vurguluyor. Kanun sanatçısı Halil Karaduman da gelecek günlerde öğrencilerinin kanun melodilerinin Yunanistan'ın her yerinden duyulacağını söylüyor.
Müze çalışmalarına destek bekliyorlar
Okulda çeşitli sazlar öğretilirken diğer yandan nota repertuar, yazılı, sesli ve görsel belgelerden oluşacak geniş bir arşiv çalışması yapılıyor. Çeşitli sazlardan oluşan müze oluşturma çalışmalarına dost Türkiye'den de destek bekleyen okul öğrencileri ve hocaları, desteğin esirgenmeyeceğinden emin olduklarını belirtiyor. Geleneksel müziğimizi sazın ve sözü ile aşk ve şevk ile öğrenen ve icra eden Yunanlı gençlerin en büyük arzuları, İstanbul'da verecekleri bir konser ile yeni yeni dostluk köprüleri kurabilmek.
alıntı
24 Nisan 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder