19 Ağustos 2009 Çarşamba

MELOMAKARUNES = KALBURA BASMA


Giritlilerin yaptığı "Melomakarunes" yani kalbura basma'yı yazıvereyim.Malzeme :Hamur için: 5 su bardağı un,1,5 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı süt veya yoğurt, 3 yemek kaşığı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 paket kabartma tozu, 100 gram iri parçalı ceviz, az tuz. Şurup için : 4 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, bir çorba kaşığı limon suyu.Yapılışı: Önce şurup için su ve şeker 15 dakika kaynatılır ve ineceğine yakın limon suyu karıştırılır. Şurup soğumaya bırakılır.Zeytin yağı, süt veya yoğurt, irmik, şeker, tuz, kabartma tozu ve un hamur haline getirilir. Çevizden büyük parçalar alınarak oval biçimler verilir ve 2 - 3 parça ceviz bastırılarak içlerine sokulup kapatılır. Rende veya kalbur üzerine bastırılarak şekillendirlir. Dibi yağlanmış tepsiye sıralanırlar. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 - 25 dakika pişirilir. Hemen sıcak iken soğuk şurtup dükülür. En az 2 saat beklettikten sonra ikram edilir. ( Eskiden analarımız kabartma tozu yerine küllü su ile hamur tutarlardı.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder