24 Nisan 2010 Cumartesi

Ardıç anlattı Yunan nine ağladı!

Ardıç anlattı Yunan nine ağladı!

Sabah yazarı Engin Ardıç, Yunanistan Konsolosluğu"nun İstiklalCaddesi"nde bulunan Şişmanoğlu binasında düzenlenen "ÇarşambaToplantıları" çerçevesinde “Rembetiko Müziğinin kökleri ve dönemleri”başlıklı bir sunumu ile başlayan gece Café Aman'ın İzmir ve İstanbulkökenli Rembetikoları ile sürdü.



ARDIÇ BİLMEYENLERE REMBETİKOYU ANLATTI



Ardıç,Rembetiko'nun ortaya çıkışı ve gelişimini tarihi süreci içinde elealdığı konuşmasında bu müziği yaratan ve Mangas ismiyle anılan Anadolumübadili Rum kabadayılarının yaşamlarından örnekler verdi.

Rembetikoşarkıların sözlerinden yola çıkarak dönemi ve Anadolu'dan kopup gelenmübadillerin insanların çektiği acıları gözler önüne serdiği konuşmadaRembetiko'nun dönüşmünü de anlattı.

Rembetikoyu İstanbul, İzmirve Pire şeklinde üç farklı yerde gelişen bir müzik tarzı olarak elealan Ardıç, 1920'lerde başlayan müziğin 1950'den sonrabittiğini söyledi ve rembetiko'nun doğduğu zamanki halinin bugün Türksanat müziği de dediğimiz Osmanlı müziğinin Rumca seslendirilen birbenzeri olduğunu söyledi.



GECENİN SÜRPRİZİ KONSOLOSTAN GELDİ



Ardıç'ınkonuşması Şişmanoğlu Konağı'nı dolduran yaklaşık 150 kişilik gruptarafından ilgiyle takip edilirken, gecenin sürprizi Yunanistan'ınİstanbul konsolosu Vasilis Bornova'dan geldi.



Konsolos,sunumundan sonra Ardıç'a teşekkür etmek için çıktığı kürsüde duygulubir açıklama yaptı. 1922'de İzmir'de doğan ve mübadele ile doğduğutoprakları terketmek zorunda kalan küçük bir kız çocuğunun telefon ileArdıç'ın sunumunu dinlediğini ve çok duydulandığını anlattı. Konsolosşimdi 87 yaşında olanve Yunanistan'dan telefon ile konuşmayı dinleyen bu kadının kendiannesi olduğunu, doğduğu toprakları terketmek zorunda kalan annesiadına Ardıç'a teşekkür etmek istediğini söyledi.



KAYNAK: http://www.internethaber.com/news_de...erstitial=true



alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder