30 Nisan 2010 Cuma

KUYRUK YAĞLI KEK Veya PİDE ( KSİGOPİTA)

Kurban bayramı yaklaşıyor. Kesilecek kurbanın en zor değerlendirilecek yerlerinden birisi de kuyruğudur. Hele son çağın modası kolesterol derdinden muzdarip insanlar için daha da zor. Ama yılda bir kez kuyruk yemekten de fazla bir şey olmaz. Kolesterollüler haplarını almayı unutmasınlar.


Önce koyun kuyruğu en çok nohut büyüklüğünde doğranır. Kuyruk akşamdan buz dolabında bekletilirse katılaşacağından daha kolay doğranır. Uygun irilikte robottan geçirilerek de doğrana bilir. Doğranmış olan kuyruktan bir su bardağı dolusu kadarı bir tencereye konur. Üzerine bir kilo un, ılık şekerli suda eritilmiş bir paket maya, arzuya göre 1 veya 2 su bardağı toz şeker, bir miktar tarçın eklenir ve iyice karıştırılır. Yaklaşık lokma hamuru kıvamına gelinceye kadar su ilâve edilip yoğrulur ve yarım saat kadar oda derecesinde mayalanmaya bırakılır. Karışımın tümü yağlanmış yüksek kenarlı bir tepsiye veya bir kek kalıbına dökülür. Üzerine susam ekilir ve önceden ısıtılmış 190 - 200 derecelik fırına sürülür. Rengi koyulaşıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca afiyetle yenir. Lezzetli bir kektir.
 
Kaimzade hocamdan alıntıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder