30 Nisan 2010 Cuma

KALÇUNÂ (Lorlu açık poğaça)

Hamuru için yarım kilo un,bir çay bardağı yoğurt, yarım çay bardağı zeytinyağı,ve bir kabartma tozu karıştırılarak yoğrulan hamur, kabarması için bir süre bekletilir. Bu esdnada yarım kilo tuzsuz lor,2-3 çorba kaşığı toz şeker,yarım çay kaşığı tarçın, bir miktar kıyılmış nane ve bir yumurta iyice karıştırılır., Hamurdan yumurta büyüklüğünde koparılan bezeler merdane ile yarım santim kalınlığında açılır. kenarları 10 santim boyunda kareler halinde veya 10 santim çapında daireler şeklinde doğranan bu hamurların ortalarına lorlu karışımdan bir kaşık konur ve bu lor, hamur parçasını kaplayacak şekilde yüzeyine yayılır. Bu kez karelerin dört kenarları bir santim eninde sadece kenarlarda bükülerek katlanır. Karenin köşelerinden çimdiklenerek yapıştırılır. Ortadaki lor açık kalır. Amaç hamurda oluşturulan bu katlanmış kenarlardan lorun akmasını engellemektir. Aynı amaçla yuvarlak kesilen hamurların kenarları boyunca yan yana sık çimdikler atılarak kenar yükseltilir.Yağlanmış tepsiye dizilen bu kalçunâlar önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kenarları hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkarıldıktan sonra tercihan üzerlerine pudra şekeri serpilerek veya serpmeyerek yenir.
Kaimzade hocamdan alıntıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder