23 Nisan 2010 Cuma

TURUNÇ REÇELİ..

Turunç Reçeli yapma mevsimi geldi. Bu süreç uzun ve yorucu bu nedenle yalnız yapmanız pek mümkün değil. Her yıl kayınvalidem reçel için turunçları toplar, tüm hazırlık sürecini komşular veya akrabalarla gerçekleştirir ve bize hazır reçelleri getirirdi. Artık nasıl yapılacağını öğrenmenin vakti gelmişti.




Bu yıl reçel için kullanacağımız turunçlar kayınvalidemin köyü Çandır'dan (Serik-Antalya) oradaki komşu ve akrabaların ağaçlarından toplandı. Zira meyveyi pazarda bulabilmek pek mümkün değil. Her neyse dün ve evvelsi gün toplanan iki çuval turunç dün akşam eve gelir gelmez çalışmaya başladık.



Reçeli yapmak için gereken ön hazırlık şöyle(Fotoğraflardan da takip edebilirsiniz):





Turunçlar rendenin en ince tarafı ile turuncu rengin canlılığı iyice gidene kadar rendelenir (1. ve 2. fotoğraflar)



Rendelenmiş turunçlar portakal soyarken kabuğu ayırmak için yaptığımız şekilde kesilir. Orta büyüklükte bir turunçtan yaklaşık 8-10 dilim kabuk çıkıyor. (4, 6. fotoğraflar)



Elde edilen kabuk parçalarının içindeki etli kısım nazikçe alınır. (5. ve 7. fotoğraflar)



Dilimler rulo şeklinde sarılırak ipe dizilir. (Naylon ip ve büyük bir iğne kullanılır-Dizilerin uzunluğunu kendi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Şunu hatırlatalım: reçeli kaynatırken genellikle bir tencereye bir dizi kullanıyoruz. Yani küçük kavanozlar tercih edecekseniz uzunluk kısa, aksi halde uzun olmalı) (8. fotoğraf)



Hazırlanan diziler kış mevsiminde 7-8 gün dışarıda asılı vaziyette kurutulur.

Biz hazırlığı yaptık. Şimdi turunçların kuruması gerekiyor. Bundan sonra ise turunçlar üç günlük başka bir işleme tabi tutuluyor. Büyük bir leğenin içine ıslattığımız turunçların suyu her gün değiştiriliyor. Suyu sarı rengini bırakıp daha duru bir hale geldiğinde bir gece şekere yatırılıp ertesi gün normal reçel gibi kaynatılıyor.

Afiyet Olsun..

alıntı

__________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder